Framtidens risker - klimatförändringar, terror, digitalisering, hälsa och autonoma bilar

Vi lever i en föränderlig värld där nya risker uppkommer på grund av ny teknik, klimathot, globalisering, demografi m.m. Hur påverkar framtidens risker försäkringsbranschen? Vilka utmaningar och möjligheter finns det för försäkringsföretag i Sverige? Är nya risker en affärsmöjlighet eller ett hot mot verksamheten?

Under en heldag diskuterar vi nya risker inom sak- och hälsoförsäkring som klimatförändringar, terrorism, digitalisering, hälsa och autonoma bilar. Varje pass innehåller en frågestund på ca fem minuter där publiken och de medverkande kan interagera och diskutera. Dagen avslutas med en paneldiskussion med representanter från försäkringsbranschen. Målgruppen för seminariet är personer i branschen som arbetar med risk, produkt- och affärsutveckling, Compliance, kommunikation, förmedling m.fl.

Program

09.00 – 09.10
Inledning av moderator: Torbjörn Olsson, tidigare Senior Advisor, Länsförsäkringar AB

09.10 – 09.40
Trendspaning 
Varför uppkommer nya trender och hur påverkar det människors värderingar och agerande? 
Förändringar bidrar till nya risker, hur påverkas försäkringsbranschen av förändringar inom digitalisering, demografi, klimat och internationalisering? 
Bobo af Ekenstam, Docere Intelligence AB

09.40 – 10.20 
Klimatrisker 
En presentation av makroförändringstrenderna inom klimat. Vad kom fram under Pariskonferensen hösten 2015 och hur ser prognosen ut för vad kan vi förvänta oss gällande naturkatastrofer i framtiden? 
Pär Holmgren, Naturskadespecialist, Länsförsäkringar AB, tidigare meteorolog SVT

10.20 – 10.40
Paus

10.40 – 11.40
Politiskt våld, terrorism och radikalisering - att förutse oväntade risker i det svenska samhället
Konsekvenser av det förändrade säkerhets- och försvarspolitiska läget i Europa. Vad kan hända och hur ser det ut i framtiden?
Hans Brun, forskare, King's College och Försvarshögskolan

11.40 – 12.20 
Digitalisering och försäkringsbara risker 
Samhället blir mer och mer digitaliserat och IT-baserat vilket ger nya möjligheter för brottslingar och terrorister. Hur kan man säkert lagra medicinsk data, personskydd och personuppgifter?
Marcus Murray, Security Team Manager, TrueSec (ett spetsbolag inom avancerad IT-säkerhet, infrastruktur och säker utveckling)

12.20 – 13.20 
Lunch

13.20 – 14.00
Hälsorelaterade katastrofer ur ett globalt perspektiv
Risken för en hälsorelaterad katastrof, alltså en händelse som kan orsaka en regional demografisk kollaps, är fortfarande relevant.  Utöver den "naturliga" risken för en pandemi har nya risker men också nya möjligheter att kontrollera dessa uppstått med den tekniska utvecklingen. Men tekniken för också en kamp mot klockan vad gäller resistens mot antibiotika. Att ny teknologi kan spela en avgörande roll i dessa frågor är självklart, men i ljuset av de teknikrelaterade riskerna så bör vi inte glömma bort de institutionella verktygen i att förebygga nästa stora katastrof. 
Karim Jebari, forskare, Institutet för framtidsstudier

14.00 – 14.20 
Paus

14.20 – 15.00 
Autonoma bilar - exempel på ny teknik som innebär nya risker 
Hur nära är vi att se självkörande bilar på vägarna, vilka möjligheter och risker skulle det medföra och vilken inverkan skulle det ha på försäkringsbranschens premier och risker? 
Lennart Edvardsson, Affärsutvecklare, Volvo Car Sverige
My Lindström, Connectivity and Offer Manager, Volvo Car Sverige

15.00 – 15.50
Paneldiskussion 
Panelen kommer att diskutera hur försäkringsbranschen påverkas och utvecklas av de risker vi tagit upp under dagen. Hur bra är branschen på att utveckla sig? Hur ser panelen på risk? En ny affärsmöjlighet för att täcka ett kundbehov eller ett hot som bör begränsas, förebyggas eller exkluderas ur åtagandet?
Line Gjengedal Ruud, Nordic Head of Product & Price, If Skadeforsikring
Kristofer Pohl, Client Advocate, Risk Solutions, Willis Towers Watson
Thomas Barenthein, VD, Hannover Re Sverige
Daniel Eriksson, produktdirektör, Folksam

15.50 – 16.00
Avslutning av moderator: Torbjörn Olsson, tidigare Senior Advisor, Länsförsäkringar AB