Diplomprogram för ledare och specialister

Ny möjlighet att delta i SFF:s mycket uppskattade diplomprogram!
Svenska Försäkringsföreningen genomför i april 2016 den fjärde upplagan av vårt mycket uppskattade Diplomprogram. Under fyra dagar föredras viktiga områden inom försäkring av branschföreträdare med lång erfarenhet. Genom utbildningen hoppas SFF att bidra till att ytterligare höja kunskapsnivån bland specialister och personer i ledande befattning inom försäkring. En viktig del i programmet är också att erbjuda en arena för nätverkande inom branschen.


 

Målgrupp/urval
Programmet vänder sig till dig som arbetar som specialist eller ledare och som önskar få bred kunskap för en möjlighet att utvecklas i försäkringsbranschen.
 
Syfte
Diplomprogrammet syftar till att ge deltagaren en helhetsbild över viktiga områden inom försäkring samtidigt som deltagaren skaffar sig ett bra nätverk i branschen. Programmet skall utgöra en bra grund för fortsatt förståelse och fortsatt karriärmässig utveckling. Diplomprogrammet ger en övergripande introduktion till varje specialområde och ger utrymme för diskussion.
 
Omfattning
Programmet omfattar 4 utbildningsdagar som är förlagda 2 dagar à två tillfällen. De två första dagarna genomförs på internat och de två sista dagarna genomförs i Svenska Försäkringsföreningens lokaler på Karlavägen 108, 6 tr.  Dag 1 avslutas med middag och social aktivitet/nätverkande.
Här finner du detaljprogrammet
 
Kurslitteratur
Försäkringsord och pärm med dokumentation från varje pass. Kurslitteraturen delas ut första utbildningsdagen och skickas ej ut i förväg. Dokumentationen kommer att finnas tillgänglig elektroniskt efter presentationerna.
 
Diplom
Efter genomfört program erhålls ett diplom där det framgår vilka moment som utbildningen omfattat.
 
Bokningsvillkor
Anmälan är bindande.
 
Program
 
Dag 1 - tisdagen den 12 april
 
Försäkringsmarknaden Mats Galvenius, vice VD, Svensk Försäkring
Presentationen syftar till att ge en översikt över den svenska försäkringsmarknaden, såväl för sak- som livförsäkring. Bland annat kommer presentationen att ge en bild av omfattning av olika segment av den svenska försäkringsmarknaden, premievolymer, marknadsandelar, skadeutbetalningar, viktigare aktörer, investeringstillgångar, etc. Presentationen kommer även att ge en introduktion till aktuella förändringsprocesser som påverkar den svenska försäkringsmarknaden. En kort redogörelse för olika bolagsformer och avslutningsvis om hur Svensk Försäkring arbetar och om andra branschgemensamma organisationer och aktiviteter inom den svenska försäkringsbranschen.
 
Skadereglering Bo Sundman, skadechef, Dina Försäkring AB 
Att skadereglera innebär att leverera den vara kunden har köpt. Hur möter vi mot kundens förväntan i dagens processer? Hur förhåller sig skadekostnader till skadebehandlingskostnader? Hur bevakas processen medialt? En flygande presentation i en av våra kärnprocesser!
 
Underwriting Kajsa Peedu, Chief Underwriting Officer, Zurich Insurance plc
Övergripande introduktion av underwriting. Under detta pass går vi igenom principer vad gäller underwriting dvs riskurval, prissättning , omfatting och villkor samt förhandling. Vi kommer även att se på underwriting ur både ett portföljperspektiv och individuellt case underwriting.
 
Återförsäkring Thomas Barenthein, Managing Director, Hannover Re
Återförsäkring definieras ofta som ”försäkring för försäkringsbolagen”. Försäkringsbolag köper återförsäkring för att skydda balans- och resultaträkning. Återförsäkringsbranschen är global och kan erbjuda kostnadseffektiva lösningar till försäkringsbolagen just genom att ha en global riskspridning. Föredraget fokuserar på återförsäkringens grunder, på de stora katastrofhändelserna (då återförsäkringsmarknaden påverkas som mest) och på inverkan och roll som återförsäkringen spelar på den nordiska försäkringsmarknaden. Presentationen kommer även beröra ämnen som prissättning/modellering, Solvency II och dess påverkan på återförsäkring, klimatförändringar och andra framtida risker, m.m.
 
Dag 2 - onsdagen den 13 april 
 
Företagsstyrning i försäkringsföretag Malin Björkmo, konsult, Björkmo Advisors Solvens 2 innehåller ett omfattande nytt regelverk när det gäller försäkringsbolags företagsstyrning. Men att se regelverket som en begränsande och kostnadskrävande pålaga är ett misstag. För försäkringsföretag som inte redan har ett effektivt system för företagsstyrning kan det nya regelverket innebära möjligheter till förbättrad effektivitet och klokare och mer medvetet risktagande. Detta avsnitt av utbildningen innehåller en beskrivning och diskussion hur företagsstyrningssystemet i försäkringsföretag bör utformas bl.a. mot bakgrund av reglerna i Solvens 2.
 
Tillsyn Bertil Sjöö, enhetschef, Finansinspektionen
- FI:s uppdrag, hur FI styrs och hur är de organiserade
- Tillsynen och tillsynsprocessen, Sanktionsprocessen, Regelgivningsprocessen, och hur processerna samverkar med varandra
- EIOPAs påverkan på FI
 
Försäkringsteknik Gunnar Andersson, aktuarie, ActStrats AB
En introduktion till ämnet försäkringsteknik. Särskilt kommer vi att diskutera risk och vår individuella (subjektiva) uppfattning om risk. Från begreppet risk går vi in på kollektiv riskteori och förklarar hur det är kopplat till försäkring. Premieberäkning samt beräkning av den försäkringstekniska skulden går vi också igenom. Vi kommer att hålla oss på en generell nivå med nedslag i en del praktiska produkter.
 
Solvens II Gunnar Andersson, aktuarie, ActStrats AB
Det i särklass största projekt inom det Europeiska försäkringsväsendet heter Solvens II. Dessa nya regler är beräknade att träda i kraft 2016 vilket kommer att innebära en stor förändring för alla försäkringsföretag i Europa. Vi kommer att diskutera den nya tanken med solvens och titta på hur det påverkar ett försäkringsföretag. Vidare går vi igenom centrala begrepp och visar på en del exempel på hur man beräknar solvensen.
 
EU:s beslutsvägar och påverkansmöjligheter Göran Färm, senior konsult, Diplomat Communications
- Kort, övergripande om EU (historia, syfte osv.)
- Övergripande om EU:s institutioner (kommissionen, EP och rådet) samt om EU:s myndigheter inom försäkringsområdet (som t.ex. EIOPA)
- Övergripande om EU:s olika rättskällor
- Övergripande om EU:s lagstiftnings- och beslutsprocesser (hur går det till i praktiken?)
- Möjligheterna för intressenter att påverka EU:s lagstiftning och beslut
- EU-rättens genomslag på nationell nivå (i synnerhet hur konflikter mellan EU-rätten och nationell rätt uppstår och hanteras)
 
Dag 3 - tisdagen den 17 maj
 
Försäkringsjuridik Per Johan Eckerberg, advokat och delägare, Advokatfirman Vinge Försäkringsjuridik, eller snarare försäkringsföretagets juridik, avser de rättsregler som styr försäkringsföretagets verksamhet. Gemensamt för dessa regler är att de är mycket komplexa, ofta komplicerade och till stor del tvingande. Till skillnad från annan näringsverksamhet gäller dessutom att reglerna är en del av den produkt som försäkringsföretaget levererar. Juridiken spelar därför en helt annan roll i ett försäkringsföretag än i andra företag – den är sammanflätad med kärnverksamheten. Regelverket för försäkringsföretag är mycket omfattande och ständigt ökande. Juridikinslaget i diplomutbildningen syftar till att ge en översiktlig orientering om de juridiska regler som har störst påverkan på försäkringsföretagets verksamhet.
 
Redovisning och finansiell rapportering Morgan Sandströmauktoriserad revisor, PwC
-Hur uppstår vinst eller förlust i ett försäkringsbolag?
-Hur samverkar resultat- och balansräkning?
-Hur redovisas några centrala affärshändelser som t ex premieinbetalning, försäkringsersättning, avkastning på placeringstillgångar och förändring av Försäkringstekniska avsättningar?
-En utblick mot kommande förändringar i IFRS 4, Försäkringsavtal.
 
Kapitalförvaltning Henrik Sandberg, CFO, Länsförsäkringar Stockholm Kapitalförvaltning - en kärnaffär i all försäkring. Kapitalförvaltning på lång och kort sikt, risker och möjligheter, regelverken och dess påverkan.

Skatt Marie Rosvall, chef affärsjuridik, Skandia
Försäkringsföretag skiljer från andra företag vad gäller beskattning. För dessa är inte endast den traditionella bolagsskatten aktuell utan även den s.k. avkastningsskatten. Avkastningskatten beräknas inte på faktisk vinst utan har sin beräkningsgrund i de tillgångar som förvaltas för försäkringstagarnas räkning. Vi går igenom skillnaderna och konsekvenserna av den speciella beskattningsordningen för försäkringsföretag. Livförsäkringar beskattas också till viss del hos försäkringstagaren. Skillnaderna analyseras. Likaså ges en inblick i kommande skattelagstiftning som påverkar både försäkringstagarna och försäkringsföretagen.

Dag 4 - onsdagen den 18 maj
 
Förmedling liv Glenn Nilsson, vice VD, Max Matthiessen
- Försäkringsmarknadens utveckling
- Försäkringsmäklarlagen 1990
- Försäkringsmäklare blir förmedlare
- Segmentering inom livförmedlare
- Gruppupphandlingar
- Den framtida livförmedlaren
 
Förmedling sak Henric Gard, Chief Broking Officer, Willis Towers Watson
Sakförmedlare: från mäkleri till rådgivning! Att assistera kunder till viss del eller till fullo i deras riskminimering har blivit en större utmaning eftersom kundernas "risklandskap" ständigt förändras på grund av:
- globalisering
- ändrade regelverk
- ökad Compliance
- skatt
- slimmade leveranskedjor
- politiska risker
- olika medier etc.
Allt börjar med att hjälpa kunderna att förstå deras riskexponering.

IT - Det digitala försäkringsbolaget Lars Karlsson, Head of IT BA Private, If Skadeförsäkring
- Vad driver på digitaliseringen av försäkringsbolagen: Kunden
- Digitaliseringen som samhällstrend - vad förväntar vi oss idag av företag som vi köper tjänster av?
- Konkurrenten bara ett klick bort – vad gör det med varumärket?
- Aggregators - kommer vi se utvecklingen som skett i UK i Sverige?
- Digitaliseringsresan i försäkringsbranschen: Var kommer vi ifrån, var är vi idag och vad tror vi om framtiden och dess möjligheter?
- Vad krävs för att bli ett framgångsrikt digitalt försäkringsbolag?
- Rollerna mellan verksamhet och IT
- Hur bedrivs arbetet med att digitalisera affären i försäkringsbolagen?
- Utmaningar

Trender inom kundbehov, kundbeteenden, kundernas förväntningar och hur branschen bör göra för att möta dessa Daniel Ewerman, VD och grundare, Transformator Design
- Vilka är kundernas förväntningar och vad behöver försäkringsbranschen göra för att möta dessa i framtiden. 
- Vilka trender sker ur ett kundbehovsperspektiv. 
- Hur kan man jobba för att säkerställa att man möter kundens behov i framtiden.
- Vilka kundtyper finns det i branschen. Hur skall dom mötas och tillfredsställas.
- När allt annat är lika är det kundupplevelsen som gör skillnad. 
- Vilken roll kommer varumärket spela i framtiden och hur skapas ett starkt varumärke. 
- Hur hanteras balansen mellan kundlöften och vad som hålls.
 
Medverkande i ämnesordning
 
Försäkringsmarknaden
Mats Galvenius, vice VD, Svensk Försäkring
I sin roll som vice vd ansvarar Mats för bl.a. verksamhetsplanering, uppföljning, medlemsfrågor, krishantering, interna processer och vissa sakfrågor, t.ex. rörande försäkringsrelaterad brottslighet och branschgemensam infrastruktur. Mats har också en nyckelroll i flera av de dotterbolag och näraliggande organisationer som är knutna till Svensk Försäkring. Mats är vd i Larmtjänst AB, styrelseordförande i GSR AB samt styrelseledamot i Konsumenternas försäkringsbyrå, i Min Pension AB och i Svensk Försäkring Administration AB.
   
Skadereglering
Bo Sundman, skadechef, Dina Försäkring AB
Bo har sedan mer än 30 år jobbat med såväl skadereglering som underwriting inom Länsförsäkringar, Moderna Försäkringar och nu Dina Försäkringar. Bo är i grunden ingenjör och jurist och har sedan mitten av 90-talet haft en rad chefsbefattningar inom såväl industri- och marinförsäkringssidan som konsumentförsäkringssidan. 
   
Underwriting
Kajsa Peedu, Chief Underwriting Officer, Zurich Insurance plc 
Kajsa arbetar som Chief Underwriting Officer på Zurich Insurance plc och har tidigare arbetat som underwritingchef på Trygg-Hansa. Hon har även arbetat som affärsområdeschef på Europeiska Reseförsäkring, som mäklare på Marsh samt som controller på If. Hon har ett lång och bred erfarenhet inom sakförsäkring.
 
   
Återförsäkring
Thomas Barenthein, Managing Director, Hannover Re
Tidigare 10 år inom internationell flygförsäkring vid Skandia International. Även arbetat som återförsäkringsmäklare hos Guy Carpenter samt utanför försäkringsindustrin under ett par år (CRM bolag).
   
Företagsstyrning i försäkringsföretag
Malin Björkmo, konsult, Björkmo Advisors
Malin bedriver rådgivningsverk i frågor relaterade till finansiella regelverk, med fokus på strategi, governance och intern kontroll och styrning. Malin har även uppdrag som vice styrelseordförande i Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd, och var tidigare chef över verksamhetsområdet Försäkring och fond på Finansinspektionen. Dessförinnan har Malin bl.a. varit chef över Statligt ägande i Regeringskansliet, vd för Storebrand Livs Filial i Sverige, och kapitalförvaltningschef på Skandia Liv.
   
Tillsyn
Bertil Sjöö, Enhetschef, Finansinspektionen Bertil började 1994 på FI och har haft olika befattningar inom försäkringsområdet sedan dess. Arbetar idag som avdelningschef för försäkringstillsyn på FI.
   

Försäkringsteknik och Solvens II
Gunnar Andersson, aktuarie, ActStrats AB
Grundare och ägare till ActStrats AB, ett rådgivningsföretag inom det aktuariella ämnesområdet. Gunnar är Fil.dr i matematik statistik, diplomerad aktuarie, adjungerad professor på KTH i matematisk statistik, läroboksförfattare samt föreläsare på kurserna Livförsäkringsmatematik I och II på Stockholms universitet. Tidigare har Gunnar under 15 år varit vd i olika försäkringsbolag, innehaft styrelseposter i ett antal försäkringsbolag, varit avdelningschef på Finansinspektionen samt gästprofessor i USA. För närvarande är Gunnar styrelseledamot i 7AP-fonden samt ordförande i it-företaget OMBEA samt Cefin (Centrum för bank och finans, KTH)

   
EU:s beslutsvägar och påverkansmöjligheter
Göran Färm, senior konsult, Diplomat Communications
Göran har lång erfarenhet från politik, organisationer och näringsliv. Göran är journalist till yrket, och har bl a varit chef för LOs näringspolitiska enhet och utredningsavdelning, informationsdirektör i Riksbyggen, ansvarig för socialdemokratiska valkampanjer, konsult i Rådhusgruppen och kommunalråd i Norrköping. Sedan 90-talet har Göran främst ägnat sig åt EU, som EU-parlamentariker i 13 år och rådgivare åt Sveriges dåvarande EU-kommissionär Margot Wallström. Huvudinriktningen har varit ekonomisk politik, finans- och budgetfrågor, industri- och energipolitik samt utrikespolitik med inriktning på EUs utvidgning och östra grannskap. 
   
Försäkringsjuridik
Per Johan Eckerberg, advokat och delägare, Advokatfirman Vinge
Per Johan är advokat och delägare i Advokatfirman Vinge, en av Skandinaviens största affärsjuridiska advokatfirmor. Per Johan är ordförande i Svenska ICC:s grupp för Finansiella Tjänster och Försäkring och i Försäkringsförmedlingsmarknadens (InsureSecs) Disciplinnämnd samt författare till FörsäkringsrörelseManualen, en kommentar till försäkringsrörelselagen. Per Johan har mer än 25 års erfarenhet som juridisk rådgivare till försäkringsbranschen.
   
Kapitalförvaltning
Henrik Sandberg, CFO, Länsförsäkringar Stockholm
Han har erfarenhet från ledande befattningar i branschen sedan mer än 20 år. Han har arbetat med kapitalförvaltning i olika former för Alecta, SPP, Handelsbanken Asset management och Länsförsäkringar Stockholm. Största delen av tiden har Henrik arbetat med kontroll, uppföljning och regelverk men har också varit aktiechef Sverige på Handelsbanken fonder.
   
Redovisning och finansiell rapportering
Morgan Sandström, auktoriserad revisor, PwC
Morgan Sandström är av FAR (Branschorganisation för redovisnings- konsulter, revisorer & rådgivare) licensierad revisor i finansiella företag samt partner på PwC där han arbetat de senaste 15 åren på enheten Financial Services. Morgan är expert på komplexa redovisningsfrågor avseende försäkringsavtal och finansiella instrument samt med ett särskilt fokus på generella redovisningsfrågor och årsredovisningar för försäkringsföretag. I rollen som revisor har Morgan löpande kontakt med flertalet av PwC:s klienter inom försäkringsområdet.
   

Skatt
Marie Rosvall, chef affärsjuridik, Skandia
Marie har tidigare bl.a. arbetat på Svensk Försäkring och Svenska Bankföreningen som skattejurist. Dessförinnan var hon på Finansdepartementets skatteavdelning som rättssakkunnig där hon bl.a. arbetade med utformningen av beskattningen av pensions- och kapitalförsäkringar. Ursprungligen är Marie kammarrättsassessor från Kammarrätten i Stockholm. Marie arbetar också internationellt, tidigare genom deltagande i Insurance Europe Skattekommitté och för närvarande i egenskap av ordförande för Europeiska Bankföreningens (EBF) Skattekommitté.

   
Förmedling - liv
Glenn Nilsson, vice VD, Max Matthiessen
Glenn Nilsson är sedan 2001 Vvd Max Matthiessen, ansvar marknad. Tidigare anställning 1989-2001, SPP(Alecta) bl a marknadsdirektör. Några Styrelseuppdrag: SFM, InsureSec, InsClear, Navigera Fonder, Max Matthiessen VP.
   
Förmedling - sak
 Henric Gard, Chief Broking Officer, Willis Towers Watson
Johan Forsgård är sedan 2012 VD för Willis Towers Watson som är en av Sveriges största sak- och skadeförsäkringsförmedlare. Johan inledde sin yrkesbana inom bank men har sedan 2005 arbetat i olika befattningar inom Willis koncernen. Johan är medlem i sakgruppen i SFM och sitter i styrelsen för Max Matthiessen AB
   
IT och det digitala försäkringsbolaget
Lars Karlsson, Head of IT BA Private, If Skadeförsäkring
Har varit på If sedan 2005 i olika roller med ansvar för utveckling och förvaltning av IT systemportföljen. Tidigare inom affärsområde Företag, nu inom affärsområde Privat. Lars har en bakgrund med 9 år som IT och Managementkonsult från Accenture.
   
Trender/Omvärldsbevakning
Daniel Ewerman, VD och grundare, Transformator Design
Daniel Ewerman är tjänsteutvecklare, föreläsare, entreprenör och förespråkare för kundcentrering, med stor erfarenhet av bank och försäkring. Passionen ligger inom tjänsteinnovation med fokus på kunddriven tjänsteutveckling. Hans mål är att utrota sadistiska kundupplevelser. Han är VD och grundare till Transformator Design.
 

Anmälan
Anmälan sker via formuläret nedan, logga in eller skapa ett nytt konto. En förutsättning för att anmälan ska registreras är att du även i samband med din anmälan sänder nedanstående dokument med kompletterande information till info@forsakringsforeningen.se.

Här hittar du dokumentet som ska fyllas i.

Eventuellt urval
Då antalet platser på diplomprogrammet är begränsat förbehåller vi oss rätten att om, behov skulle uppstå, göra ett urval av deltagare. Urvalet görs i det fallet utifrån största möjliga träffsäkerhet för programmets målgrupp.