Djurförsäkringsseminariet

Tillbaka till utbildningar
Ny Djurförsäkringsseminariet 2025

Mötesplatsen för dig som arbetar med djurförsäkringar!

 

Välkommen till ett seminarium om de senaste nyheterna och utmaningarna inom djurförsäkringsområdet. 

 

Om Djurförsäkringsseminariet

Svenska Försäkringsföreningen erbjuder en plattform för nätverkande, omvärldsbevakning och kunskapsuppdatering för alla som arbetar med djurförsäkring. Seminariet vänder sig till dig som i dag arbetar med djurförsäkringar och vill uppdatera dig inom området djurförsäkring och djursjukvård. Seminariet kan även passa dig som arbetar utanför försäkringsbranschen men kommer i kontakt med djurförsäkringsprodukter och -ärenden, som t.ex. veterinär. 

 

Program 

 

09.00–09.15 | Inledning av moderator

Stefan Fur, VD, Dunstan

 

09.15 – 09.55 | Vad täcker försäkringen?

Vikten av hjälm vid ridning, men även den säkerhet i stallet och hantering av hästen, är viktig. Vad gäller för ryttaren när olyckan är framme? Vad ingår i medlemsförsäkringen, olycksfallsförsäkringen eller i barnförsäkringen? Vad ska man tänka på när man tecknar försäkring?
Talare presenteras inom kort

 

09.55 – 10.30 | Vilken roll spelar rätt hjälm?

Dagens ridhjälmar är tillverkade för att minska risken för en skallfraktur. Nu vill Folksam minska riskerna för hjärnskakning också, och det är med den inriktningen som de genomför sina tester. Svensk forskning ligger väl framme och är de som står bakom MIPS, som är konstruerat med ett extra glidlager på insidan av ridhjälmen, just för att minska rotiationsvåldet som hjärnan är känslig för. 
Talare presenteras inom kort

 

10.30 – 10.50 | Paus och nätverkade

 

10.50 – 11.30 | Djurens välfärd – behöver fler få djurförbud?

Djurskyddslagstiftningen är tänkt att förebygga att djur far illa. Alla djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att deras välfärd främjas. Djur har olika behov och det finns mer detaljerade regler för hur olika djur ska skötas, hur deras miljö ska vara och hur de ska transporteras. Reglerna visar på vad som är den lägsta nivån av djurskydd som bedöms som ett gott djurskydd, många djurägare ger dock sina djur en bättre djurvälfärd på olika sätt. Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och utveckla djurskyddet i Sverige. I uppdraget ingår att samordna och vägleda länsstyrelsernas djurskyddsarbete. De utför djurskyddskontroller, foder- och livsmedelskontroller och kontroll av djurhälsopersonal. Syftet med djurskyddsarbetet är att se till att djurskyddslagen följs och att djuren har det bra.
Talare presenteras inom kort

 

11.30 – 12.10 | Hästvälfärd- lika mycket etik och respekt för hästen

När det kommer till sporten finns det mycket vi gör med hästar som skulle behöva ses över, från elitnivå och hela vägen ner till oss hobbyutövare. I många fall sitter vi fast i gamla traditioner kring träning och hästhållning. Vissa av traditionerna är bra, men i andra fall behöver vi tänka om. Om vi vill behålla ridsporten i OS och i andra stora sammanhang måste vi visa att vi tar hand om djuren på bästa sätt. Att ridning är en konst och ett samarbete, inte bara en sport.
Talare presenteras inom kort

 

12.10 – 13.10 | Lunch

 

13.10 – 13.50 | Bedrägeri mot försäkringsbolagen

Hur vanligt är det med försäkringsbedrägeri inom djurförsäkring? Bedrägeri är ett så kallat uppsåtsbrott vilket betyder att man avsiktligt (med flit) vilseleder någon för att själv få vinning. Det är alltså inget brott att råka säga fel värde på ett föremål om. För att brottet ska vara genomfört krävs också att ersättningen har betalats ut till försäkringstagaren. Försäkringsbedrägeri är ett allvarligt brott och den som begår försäkringsbedrägeri kan dömas till alltifrån böter eller upp till sex års fängelse, beroende på hur allvarligt brottet är. 
Talare presenteras inom kort

 

13.50 – 14.30 | Klimatförändringar leder till nya smittrisker för djuren

I ett förändrat klimat kan spridning även av resistenta bakterier komma att gynnas, till exempel genom att förutsättningar för att hålla en god hygien försämras och genom att djurförflyttningar ökar på grund av extremvädersituationer. Förändringarna kan dessutom medföra ökad sjuklighet och därmed fler antibiotikabehandlingar vilket gynnar de resistenta bakterierna.
Talare presenteras inom kort

 

14.30 – 14.50 | Paus och nätverkade

 

14.50 – 15.50 | Hur kan vi påverka prisutvecklingen av djurvård och försäkring?

Snart kommer många i Sverige inte längre ha råd med husdjur på grund av skenande kostnader för veterinärer och försäkringar. Men det finns sätt att ändra på detta, skriver företrädare för tre försäkringsbolag. Genom transparens och dialog kan vi skapa ett hållbart system, som vi alla vinner på i längden. Det är dags att vi tar det ansvar som krävs för att framtida generationer ska få möjlighet att uppleva de positiva effekter som kommer av att få leva med ett djur.
Panel debatt med talare presenteras inom kort

 

15.50 – 16.00 | Seminariet avslutas

 

Moderator

Stefan Fur

VD, Dunstan häst- & gårdsförsäkring

Stefan var med och grundade bolaget Dunstan men är även en entreprenör, strateg och hästmänniska. Vidare har Stefan arbetat 30 år i försäkringsbranschen. Bland tidigare uppdrag märks Sverigechef på Agria Djurförsäkring med ansvar för häst och lantbruk och försäkringschef på Länsförsäkringar Jönköping. Stefan Fur har rötterna i Östergötland och började sin yrkesbana på lantbruksskola. Han blev tidigt entreprenör, konsult, moderator och han har drivit en podd om företagande. I hästvärlden är Stefan Fur en välkänd röst eftersom han är flitigt anlitad som kommentator på större svenska hopptävlingar och internationella Gothenburg Horse Show. Privat är Stefan en hängiven hästmänniska. Han växte upp med hästar och har själv tävlat i hoppning. Idag har han tillsammans med sin fru en hästgård utanför Jönköping.

 

Plats:
ABF huset
Sveavägen 41
111 34 Stockholm

Hitta hit
SL
Datum:
-
Tid:
Registrering med kaffe och smörgås från kl. 08.30.
Föreläsning kl. 09.00-16.00.
Företagsmedlem:
5 390 SEK
Fullt pris:
7 690 SEK
Alla priser anges exkl moms

Har du frågor? Kontakta oss.

Annika Lindqvist

Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen

annika.lindqvist@forsakringsforeningen.se 
08-522 789 97