Hållbarhet i försäkringsbranschen

Tillbaka till utbildningar
Hållbarhet i försäkringsbranschen

Vilka regler gäller och hur kan reglerna tillämpas i praktiken?

 

Hållbarhet är fortsatt ett hett tema som går framåt på bred front. Det märks inte minst inom den finansiella sektorn, där en uppsjö av nya regelverkskrav har införts och kommer införas både genom helt nya regelverk och ändringar i befintliga regelverk. Reglerna är en del av EU:s handlingsplan för hållbara finanser.  För att kunna implementera och tillämpa reglerna på ett bra sätt måste försäkringsföretag, tjänstepensionsföretag och andra berörda arbeta aktivt och målmedvetet med implementering av hållbarhetsreglerna. Detta är en förutsättning för att kunna bli en branschförebild inom hållbarhetsområdet och för att kunna dra nytta av hållbarhetsfrågan i sin marknadsföring.

Kursen går igenom relevanta regler, bland annat disclosureförordningen och nivå 2-regleringen (den delegerade förordningen). Vi går även igenom taxonomiförordningen, och de regler som finns inom IDD-regelverket och Solvens 2-regelverket inom hållbarhet. Vi gör också en utblick mot tjänstepensionsregelverket (IORP 2). Inom disclosureförordningen går vi igenom alla delar som rör krav i förhållande till styrdokument/policyer, information på företagets webbplats, förköpsinformation, produktinformation, marknadsföringsmaterial och rapportering. Vi sätter reglerna i ett sammanhang och diskuterar hur reglerna relaterar till andra krav som gäller för försäkringsföretag, t. ex. inom företagsstyrningen och produktinformation.

 

Praktisk information

Du kan välja att delta digitalt eller på plats i Stockholm under kursen. Detta väljer du i anmälan. Lokal för deltagande på plats är:

Svenska Försäkringsföreningen
Karlavägen 108, plan 6
104 51 Stockholm

 

För vem passar kursen?

Kursen vänder sig till dig som jurist, kapitalförvaltare, hållbarhetsspecialist, produktspecialist eller andra som på något sätt hanterar, ansvarar för eller arbetar med hållbarhet eller marknadsföring inom livförsäkringsföretag. Kursen passar även dig som arbetar med hållbarhet inom ramen för företagsstyrningen, t.ex. inom regelefterlevnad/compliance. Det krävs inga särskilda förkunskaper för att delta i kursen.

 

Utformning

Kursen utgår ifrån regelverket och praktiska exempel där du som deltagare lär dig hur regelverket kan tillämpas i praktiken på ett effektivt och kundvänligt sätt. Du kommer att få ta del av praktiska råd som du kan använda och ha som stöd vid implementering och efterlevnad. Under kursen kommer det finnas gott om tid för frågor, reflektion och diskussion.

 

Innehåll

  • Disclosureförordningen, inklusive tekniska standarder (den s.k. nivå 2-regleringen)
    • Vilka styrdokument ska finnas inom hållbarhetsområdet?
    • Vilken information ska lämnas, till vem och var?
    • Hur ska informationen presenteras?
       
  • Taxonomiförordningen, inklusive den delegerade akten  (den s.k. nivå 2-regleringen)
    • Särskilt om stora företag med minst 500 anställda
    • Förhållandet och samspelet med disclosureförordningen 
    • Hur ska man förhålla sig till den delegerade akten och dess bilagor? 
       
  • Ändringar i det försäkringsrättsliga regelverket
    • Ändringar inom Solvens II-regelverket
    • Ändringar inom IDD-regelverket
    • Hur påverkas produktstyrningen?
    • Hur påverkas rådgivningen till kund?
       
  • Hur påverkas riskhanteringen och ORSAn inom företagsstyrningen?
  • Hur kan hållbarhetsreglerna implementeras och efterlevas?
  • Kopplingen mellan hållbarhetskraven och andra regelkrav på försäkringsområdet, och vad det innebär i den praktiska verksamheten

Föreläsare

Kursledare och föreläsare

Kawin Mårtensson

Advokat och partner, Kompass Advokat 


Kawin har omfattande erfarenhet av att implementera alla typer av regelverk, särskilt de som rör IT och digitalisering, t.ex. outsourcing/molntjänster, IKT-riktlinjer och DORA. Han arbetar även med rådgivning rörande digitalisering av traditionella tjänster, t.ex. robotrådgivning och digitala distributionsflöden. Kawin hjälper företag med riskfrågor avseende IT-risker och andra operativa risker, ofta genom ett nära samarbete med riskhanteringsfunktionen och/eller IT-säkerhetschefen. Kawin har uppdrag som complianceansvarig för finansiella bolag. Han biträder även företag med avtalshantering, särskilt gällande IT-avtal, molntjänstavtal, outsourcingavtal, samarbetsavtal och distributionsavtal. Kawin hanterar även frågor inom dataskydd/GDPR.

 

Johannes Spansk

Senior Associate, Kompass Advokat 

Johannes arbetar som senior associate på Kompass Advokat och arbetar huvudsakligen med försäkringsrätt, finansiell reglering och bolagsrätt. Inom Johannes huvudområden försäkringsrätt samt tjänstepension har han bred erfarenhet av att arbeta med rådgivning inom alla slags frågor. Johannes har särskilt stor erfarenhet av regelverksfrågor inom Solvens 2 och IORP 2 och arbetar även mycket med DORA-regelverket och hållbarhetsrelaterade frågor för den finansiella sektorn. Johannes har även stor erfarenhet av compliance för försäkrings- och tjänstepensionsföretag där han är anlitad som utförare av funktionen i flera aktiva uppdrag. Utöver detta håller Johannes i seminarier och utbildningar inom de områden han är verksam inom. ”

Per Josephson

Senior Associate, Harvest Advokatbyrå

Per Josephson arbetar som biträdande jurist på Harvest Advokatbyrå och är specialiserad inom finansiell reglering, särskilt avseende fondverksamhet, kapitalförvaltning, värdepapper, AML och hållbarhetsreglering. Per har varit verksam inom området sedan 2017 och representerar ofta finansiella företag under tillsyn av Finansinspektionen, såsom fondbolag, AIF-förvaltare och värdepappersbolag i frågor som rör regelefterlevnad. I sitt dagliga arbete lämnar Per rådgivning i samband med tillståndsansökningar hos Finansinspektionen, implementeringsprojekt samt i frågor som rör bolags- och avtalsrätt. Per har flera års erfarenhet från arbete med frågor inom bl.a. fondrätt, marknadsmissbruk och hållbarhetsreglering vid Finansinspektionen.

 

Rasmus Landén Persson

Associate, Harvest Advokatbyrå

Plats:
Online (direktsänds) och Stockholm
Läs mer under Praktisk information.
Datum:
-
Tid:
Registrering med kaffe och smörgås från kl. 08.30 för dig som går kursen på plats.
Undervisning kl. 09.00-16.00.
Företagsmedlem:
7 500 SEK
Fullt pris:
10 900 SEK
Alla priser anges exkl moms

Har du frågor? Kontakta oss.

Annika Lindqvist

Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen

annika.lindqvist@forsakringsforeningen.se 
08-522 789 97