Outsourcing i praktiken

Tillbaka till utbildningar
Outsourcing i praktiken

Att klassificera, riskbedöma, ingå, anmäla och följa upp uppdragsavtal respektive IKT-avtal 

 

Solvens II-regelverket ställer omfattande krav på försäkringsföretag som lägger ut delar av sin verksamhet på uppdragstagare. Kursen tar ett praktiskt grepp på hur försäkringsföretag kan gå till väga för att bl.a. bedöma om en utlagd funktion eller verksamhet ska anses vara väsentlig, hur kraven på avtalsinnehåll kan säkerställas, hur en notifiering till Finansinspektionen om väsentlig outsourcing kan se ut samt hur utlagd verksamhet kan följas upp, dokumenteras och rapporteras internt. 

Kursen utgår också ifrån DORA-regelverket och de krav som finns där om IKT-tredjepartsleverantörer och IKT-tredjepartsrisker, inklusive reglerna om riskbedömning, avtalsinnehåll, avtalsregister, uppföljning osv. 

Vi jämför kraven mellan Solvens II-regelverket och DORA-regelverket och sätter det i ett praktiskt sammanhang.

Denna kurs läses med fördel tillsammans med kursen Försäkringsbolagens outsourcing – regler och praxis för en tvådagarskurs.

 

Praktisk information

Du kan välja att delta digitalt eller på plats i Stockholm under kursen. Detta väljer du i anmälan. Lokal för deltagande på plats är:

Svenska Försäkringsföreningen
Karlavägen 108, plan 6
104 51 Stockholm

 

För vem?

Kursen vänder sig till dig som är beställaransvarig, avtalsägare, jurist, inköpare, avtalsansvarig, IKT/IT-ansvarig eller har en liknande roll. Kursen passar även dig som arbetar med företagsstyrning, riskkontroll och/eller inom regelefterlevnad/compliance/IKT inom försäkringsbranschen eller är försäkringsförmedlare. Om du ansvarar för samarbeten med förmedlare eller gruppföreträdare kommer du också att ha nytta av kursen eftersom den försäkringsadministration som dessa utför ofta faller inom ramen för outsourcing.

 

Förkunskaper

Det krävs inga särskilda förkunskaper för att delta, men för att du ska få bästa behållning av kursen rekommenderar vi att du redan arbetar med outsourcing eller har grundläggande kunskaper i outsourcingregelverken. Du kan även ha deltagit på vår grundläggande kurs Försäkringsbolagens outsourcing – regler och praxis. Har du inte redan gått kursen har du möjlighet att gå den dagen innan och därmed kombinera dessa till en tvådagarskurs inom ämnet outsourcing. Nästa kurstillfälle är dagen innan, alltså 20 maj.

Läs mer om den kursen här

 

Utformning

Kursen tar ett praktiskt grepp på hur du kan arbeta för att uppfylla outsourcingkraven respektive IKT-kraven i praktiken med fokus på praktiska övningar och gruppdiskussioner där ni tillsammans diskuterar och hittar lösningar på praktiska exempel och case. Du kommer att få ta del av checklistor och/eller mallar som du kan använda för att genomföra analys innan avtal ingås, skriva ett avtal, notifiera FI, följa upp ett utlagd verksamhet respektive IKT-tredjepartsleverantörer och rapportera uppföljningen. Under kursen kommer det att finnas gott om tid för frågor, reflektion och diskussion.

 

Innehåll

  • Hur kan en klassificering av ett uppdragsavtal respektive IKT-avtal göras?
  • Vad ska man tänka på vid avtalsingående?
  • Hur kan kraven på avtalsinnehåll säkerställas?
  • Anmälan av avtal till Finansinspektionen?
  • ​Hur kan utlagd verksamhet respektive IKT-tjänster följas upp?
  • Hur bör uppföljningen genomföras, dokumenteras och rapporteras?
  • Vilka krav ställer DORA-förordningen på IKT-tredjepartsleverantörer och IKT-tredjepartsrisker?

 

Föreläsare

Kursledare och föreläsare

Kawin Mårtensson

Advokat och partner, Kompass Advokat 

Kawin arbetar på Kompass Advokat och har arbetat med affärsjuridik sedan 2008, främst inom försäkring och den finansiella sektorn i stort med försäkringsjuridik och hantering av regelverk. Han arbetar även med tvister, kommersiella avtal, IT/tech, informationssäkerhet, dataskydd, hållbarhetsfrågor och bolagsrätt. Kawin har lång erfarenhet av försäkringsområdet och har arbetat som jurist både hos försäkringsbolag och Finansinspektionen. Han håller utbildningar främst inom försäkringsrätt, DORA-förordningen, hållbarhet inom finansbranschen och dataskydd, t.ex. hos Svenska Försäkringsföreningen. 

Plats:
Online (direktsänds) och Stockholm
Läs mer under Praktisk information.
Datum:
-
Tid:
För dig som går kursen på plats inleds dagen med registrering, kaffe och smörgås från kl. 08.30.

Utbildning kl. 09.00-16.00.
Priser:
Företagsmedlem:
7 500 SEK
Fullt pris:
10 900 SEK
Alla priser anges exkl moms

Pris för två kursdagar när du också går Försäkringsbolagens outsourcing:
Företagsmedlem: 13 900 kr
Ej medlem: 18 900 kr

Har du frågor? Kontakta oss.

Annika Lindqvist

Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen

annika.lindqvist@forsakringsforeningen.se 
08-522 789 97