Förebygg penningtvätt i Livförsäkringsbolag

Tillbaka till utbildningar
Penningtvätt

Vad innebär penningtvättsförordningen som träder i kraft 2027?

Penningtvätt omfattar motsvarande 3-5% av global BNP, och handlar om att placera, skikta återintegrera brottsvinster i den legala ekonomin. Olika produkter som erbjuds i livförsäkringsbolag omsätter stora belopp, vilket gör att kriminella aktörer kan vilja utnyttja dem för avancerade penningtvättsupplägg. Riskerna för penningtvätt inom livförsäkringsbranschen har uppmärksammats allt mer på senare tid och pekar på vikten av förståelse för hur branschen kan utnyttjas när det gäller betalningar, återbetalningar eller ägarförhållanden. 

 

Kursen ger en god förståelse för vilka regelverkskrav som gäller för livförsäkringsbolag, praktisk kunskap om arbetet med bland annat kundkännedom (KYC), ändamålsenliga och effektiva penningtvättskontroller, övervakning av misstänkta transaktioner. Kursen kommer också att ge en överblick om den kommande penningtvättsförordningen som träder i kraft 2027 och vad den innebär för livbolag.

 

Målgrupp

 

Kursen vänder sig till dig som är anställd på livförsäkringsbolag och vill bygga på dina kunskaper om anti-penningtvätt och få en praktiskt tillnärmning till arbetet. Du kanske jobbar operativt i första linjen mot kund, inom compliance men kursen är även värdefull för dig som arbetar inom internrevision. Kursen passar även seniora ledningsfunktioner i branschen som vill få en förståelse och kunskap om penningtvätt.

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs, men för att du ska få bästa behållning av kursen tror vi att du redan jobbar i livförsäkringsbranschen och har en övergripande förståelse för penningtvätt eller finansiell brottslighet.

 

Innehåll

Under kursen kommer vi bland annat gå igenom: 

  • Vad är penningtvätt – Begrepp och introduktion till olika typer av penningtvättsupplägg.
  • Trender och utveckling – Hur kan livförsäkringsprodukter utnyttjas? Vad är strategierna och metoderna på endera sidan av lagen – Så gör penningtvättarna, och så behöver livbolagen arbeta.
  • Regelverksutveckling och krav, tillsyn och praksis.
  • Genomgång av väsentliga delar av ett AML/CTF-program, vanliga utmaningar och erfarenheter: Allmän riskbedömning, kundkännedomsprocessen, transaktionsmonitorering och rapportering. 
  • EU:s AML-paket och den kommande AML-förordningen som träder ikraft 2027, innebörden för verksamheter i Sverige.

Föreläsningarna kommer att varvas med övningar, praktiska frågeställningar och exempel.

Föreläsare

Kursledare

Maximilian Krackhard

Senior Manager, Advisense

Maximilian är en ledande expert med tio års erfarenhet från alla delar av penningtvättsarbetet, från större till mindre finansiella institut, inklusive livförsäkringsbolag. Han har föreläst och undervisat under många år, med riktade utbildningar från styrelsenivå till bredare grupper i olika operativa processer. 

Plats:
Svenska Försäkringsföreningen eller Online
Karlavägen 108, 6 tr
115 26 Stockholm

Hitta hit
SL
Datum:
-
Tid:
Registrering med kaffe och smörgås från kl. 08.30 för dig som deltar på plats.

Utbildning kl. 09.00 -16.00.
Företagsmedlem:
7 500 SEK
Fullt pris:
10 900 SEK
Alla priser anges exkl moms

Har du frågor? Kontakta oss.

Stefan Pärsson

VD, Svenska Försäkringsföreningen

stefan.parsson@forsakringsforeningen.se
08-522 789 91