Djurförsäkring

Stärk dina kunskaper inom djurförsäkring med fokus på sällskapsdjur under två kursdagar som varvar teori och praktik

 

Trots att djurförsäkring funnits länge är det de områden inom försäkringsbranschen som faktiskt är ganska utmanande att navigera i, både som kund och försäkringsföretag. Djurförsäkring kan beskrivas som lite som en hybrid, eftersom det tekniskt är en sakförsäkring men har inslag av tillämpningar som lånats från personförsäkring. Förutom de försäkringsrättsliga regelverken så påverkar också många externa regelverk hur försäkringsprodukterna utformas och villkoren tolkas, vilket kan skapa intressanta men också svåra dilemman för kund och försäkringsföretag.

 

Syfte

Kursen ger en översikt av djurförsäkringarnas särdrag, med särskilt fokus på sällskapsdjur. Målet är att du som går denna kurs ska uppleva att du lyft dina kunskaper om djurförsäkring till en ny nivå.

 

För vem är kursen?

Kursen vänder sig till dig som i ditt yrke kommer i kontakt med utveckling av djurförsäkringsprodukter eller tolkning och tillämpning av villkor för djurförsäkringsprodukter – skadereglerare, produktutvecklare, försäkringsjurister, m.fl. Kursen passar både dig som arbetar inom försäkringsbranschen och kunder till djurförsäkringsföretag.  

 

Innehåll

Dagen inleds med en introduktion till djuridiken i allmänhet och relevanta regelverk för försäkringsbolag, djursjukvårdare och djurägare – d.v.s vilka regelverk som samverkar i djurförsäkringsmarknaden och vilka försäkringsbehov som i sin tur skapas av det.

Kursen varvar föreläsning, genomgång av relevanta rättsfall och praktiskt grupparbete kring dilemman som uppstår för försäkringsföretag och kunder.
 

Kursen går bland annat igenom:

 • Hur står sig försäkringsbolagens produkter förhållande till kundbehoven?
 • Hur bygger man sakförsäkringsprodukter i allmänhet?
 • Vad är säregenskaperna i djurförsäkring? T.ex:
  • Kontraheringsplikten
  • Inlåsningseffekter
  • Klausuler / reservationer
  • Oriktiga uppgifter i hälsodeklaration

 

Kursledare

 

Terese Holmquist

Jurist med inriktning mot försäkrings- och avtalsrätt, Holmquist Juridik AB

Terese är jurist och har arbetat med sak-, djur- och personförsäkring i 15 år. Terese har innehaft roller som bl a skadereglerare, produktspecialist och produktchef. Hon är också hunduppfödare samt driver upplysningssajten Djuridik.se, med fokus på djurrelaterad juridik för konsumenter.

 


Har du frågor? Kontakta mig.

 

 

Anders Manell

Projektledare

anders.manell@forsakringsforeningen.se
08-522 789 98