Försäkringsavtalet är en särpräglad avtalstyp där allmänna civilrättsliga regler inte alltid är direkt tillämpliga. Försäkringsvillkor reglerar åtaganden vid framtida händelser på grund av orsaker som kan vara skiftande och svårförutsägbara. Dessutom har många försäkringsvillkor sin grund i historiska erfarenheter och formuleringar som gör att både ordval och syfte numera kan framstå som oklar.
Kursen behandlar och har fokus på tolkning och utformning av standardiserade försäkringsvillkor. Ni kommer bland annat att arbeta med och få svar på följande frågeställningar:
Under kursen får du en presentation av en överskådlig modell som på ett övergripande sätt skildrar hur arbetet med villkorstolkning kan bedrivas på ett systematiskt sätt. Mot denna bakgrund diskuteras även frågan om försäkringsvillkoren kan anses vara utformade på ett ändamålsenligt sätt eller om villkorsutformningen bör ändras.
Kursen vänder sig brett till dig som kommer i kontakt med tolkning och tillämpning av försäkringsvillkor – du arbetar till exempel som skadereglerare, produktutvecklare, försäkringsjurister, advokater, försäkringsförmedlare med flera.
Skapa förutsättningar för att frågor om tolkning av försäkringsvillkor i största möjliga utsträckning ska hanteras på ett enhetligt sätt.
Stödja rättssäkerheten vid försäkringsbolagens skadehantering.
Klargöra vad en villkorsskrivare bör tänka på för att standardiserade villkor i största möjliga utsträckning ska tolkas i enlighet med villkorsskrivarens avsikt.
I kursen ingår boken "Tolkning av försäkringsvillkor" (2 uppl, Stockholm, 2020), skriven av kursledaren Marcus Radetzki
Kursen leds av Marcus Radetzki, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, specialist inom försäkrings- och skadeståndsrätt med lång erfarenhet av utbildning i näringslivet.
Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen
annika.lindqvist@forsakringsforeningen.se
08-522 789 97