Seminarium Hem-, villa- & fritidshusförsäkring 2023

Mötesplatsen för dig som arbetar med hem-, villa- och fritidshusförsäkringar

 

Hem, villa och fritidshusförsäkringsseminariet är sedan 2014 mötesplatsen för dig som arbetar med hem-, villa- och fritidshusförsäkringar eller på annat sätt har ett arbete där du kommer i kontakt med denna försäkringsprodukt. Seminariet erbjuder en plattform för kompetensutveckling, kunskapsuppdatering och nätverkande.

 

Praktisk information

Du kan välja att delta digitalt eller på plats i Stockholm under seminariet. Detta väljer du i anmälan. Lokal för deltagande på plats är:

Westmanska Palatset
Holländargatan 17
111 60 Stockholm

 

Program

 

09.00 – 09.05 | Seminariet öppnas av moderator

 

09.05 – 10.15 | Termiska rusningen – våldsam brand i Lithium Ion-batterier

Termiska rusningen är en kemisk process som inte går att häva, med en våldsam brand som följd. Det är vad ett modernt Lithium Ion-batteri kan råka ut för vid hårda stötar eller yttre värmepåverkan. Vilka risker finns det med dagens batterier, som finns i såväl mobiler, solcellsbatterier och el-bilar. Hur farligt är detta? Finns det laddningstillfällen då risken är större för denna Termiska rusning?

Tommy Carnebo, Risk Management Specialist, Dafo Vehicle Fire Protection AB

 

10.15 – 10.30 | Paus och nätverkande

 

10.30 – 11.30 | Brandrisk i solpaneler

En internationell studie visar att felaktig installation av solceller ofta var orsaken till att det uppstått en brand i en solcellsanläggning. Men även bristfälligt underhåll kan ge ökad risk för brand. Vilka lagar och regler krävs för att få installera en solcellsanläggning och få den godkänd för drift?

Mikael Carlson, Elsäkerhetsverket

 

11.30 – 12.30 | Lunch och nätverkande

 

12.30 – 13.30 | Vem kan man lita på nuförtiden? Bedrägerier blir alltmer tekniskt avancerade

År 2022 anmäldes cirka 193 000 bedrägerier. Flertalet begås numera på eller med hjälp av nätet. De kan drabba vem som helst. Bedragarna utvecklar hela tiden sina metoder för ”social manipulation” vilket innebär att lura eller manipulera oskyldiga användare på nätet. Man lurar till sig personuppgifter, pengar eller inloggningsuppgifter online. Samhället har svårt hänga med i denna snabba utveckling. Utvecklingen medför att det ställs stora krav på oss användare och konsumenter samt på näringslivet t ex banker och telefonoperatörer. Begreppet ”deep fake” innebär att både röst och bild kan kopieras med hjälp av den nya AI-tekniken. Det angränsande begreppet ”cheap fake” innebär att enklare billigare programvaror än AI kan användas i samma brottsliga syften.

Går det att förebygga dessa avancerade bedrägerier? Hur varnar vi för dessa brott när till exempel den du litar mest på i hela världen visar sig vara någon helt annan som kopierat röst och bild?

Stefan Lundberg, Handläggare brottsförebyggande arbete, Nationellt bedrägericentrum, (NBC) på Nationella Operativa Avdelningen (NOA)

 

13.30 – 14.20 | Dubbelsidig digital identifiering

Det ringer på din telefon och i andra ändan möts du av en trevlig röst som uppger att personen ringer från din bank. Du begär att denna trevliga person identifierar sig digitalt, likväl som banken ber dig att göra det samma. Är detta bara en utopi, eller finns tekniken, som kallas säkra samtal, redan idag och är detta ett steg närmare att försvåra brottslighet från de internationella ligorna som har specialiserat sig på bedrägeri?

Lisa Hasselgren, VD, Securifid

 

14.20 – 14.40 | Paus och nätverkande

 

14.40 – 15.50 | Skyfall – det nya normala?

De senaste åren har Sverige drabbats av en rad skyfall. Det skapar en mängd olika frågor. Går det att prognosera skyfall bättre, dvs var och när det kommer? Var ligger egentligen ansvaret? Hur förberedda är kommunerna och hur ser planeringsarbetet för framtidens skyfall ut? Vilka förebyggande insatser görs? Hur hantera intressekonflikter.

Henrik Bodin-Sköld, miljökonsult, Sweco

 

15.50 – 16.00 | Seminariet avslutas

 

 

Moderator

Håkan Franzén

Produktexpert Hus-, Hem- och Båtförsäkring, Trygg-Hansa

 


 

Vill du veta mer? Kontakta mig.

 

 

Stina Wärn

Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen

stina.warn@forsakringsforeningen.se  
08-522 789 98